Trobada plena d’esperança en que l’Església va conquerint una nova societat. El respecte, el diàleg i la comunió van configurant una societat nova, una societat integrada per persones diverses, degut al seu origen, raça, cultura i religió. L’Església està cridada a ser avenç d’aquesta nova realitat, reunint en una sola família tots els pobles.
El tema de les Jornades ha estat: "De la Pastoral d’acollida a la pastoral de la integració". Passar d’una pastoral d’acollida a una d’integració, o, millor, de comunió. Aquesta és la clau de la normalització de la Migració. Especialment s’ha pretès aprofitar el món religiós i la pastoral com a factor d’integració. Per aconseguir aquesta finalitat ens han ajudat intensament les dues ponències. Una d’elles, la del jesuïta de Barcelona, Jaume Flaqué ("El món interreligiós com a factor d’integració"), i la del rector de Sant Lleó el Gran de Madrid, Antonio Bravo "De la Pastoral d’acollida a la pastoral de la integració"). Ens recordava que es tracta d’un procés llarg, complex i mai acabat. En aquest procés ens hem d’implicar els autòctons i els immigrants. Se’ns insistia, rememorant les paraules de Pau als Efesis (2, 14-22), que tots hem de col•laborar amb Crist "que ha vingut a enderrocar el mur de l’enemistat i fer dels dos pobles una cosa nova". Podríem llegir en els dos pobles, els autòctons i els immigrants.
Intenció patent de la trobada ha estat la de combinar la part acadèmica o teòrica amb la presentació d’experiències que es realitzen a les diverses diòcesis. Les dues coses han contribuït a fer d’aquests dies una experiència enriquidora. És voluntat de la Conferència Episcopal reflexionar sobre les interpel•lacions de la migració; fer una lectura creient de la mateixa, per afavorir la formació d’una societat integradora i integrada.
La Comissió Episcopal de Migracions està duent a terme dues activitats que considera importants per el col•lectiu migrant. La primera, el curs de formació d’agents d’àmbit nacional. Treball en xarxa. La segona, una proposta d’investigació del ben fer de l’Església entrant a l’escenari de la seva actuació en el camp migratori. Aquest treball l’emprendrà l’Institut Universitari d’Estudis sobre la Immigració de la Universitat de Comillas.
Tots els participants hem assumit un compromís de continuar treballar per convertir les nostres parròquies o Institucions eclesials, en una casa i llar dels més vulnerables, on tothom pugui trobar la seva família.
El Delegat Diocesà