Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 març 2024
Categoria/es: Art, Parròquia Sant Joan

EL PEU DEL ROMEU EXPOSA DOS CARTELLS DE LA SETMANA SANTA DELS ANYS 40 ORIGINALS DEL PINTOR MIQUEL ROIG NADAL

La capella del Peu del Romeu, seu de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, ha obert les seves portes amb una exposició dedicada a la Setmana Santa de Lleida, que podrà ser visitada totes les tardes fins Dissabte Sant.

L’exposició acull com a protagonistes, les dues imatges de la “Pietat” de la Confraria de la Pietat de Jaume I, amb ocasió del 35 aniversari de la seva fundació. Hi destaca també l’artístic Calvari que segueix la tradició pessebrista, amb figures del germans Castells, de mitjans del S. XX. El conjunt l’acompanya a mena d’embolcall, una idealització artística del lloc on fou crucificat Jesús, destacant en la composició com a fons la reproducció amb paper ploma de la Porta de Damasc de Jerusalem, realitzada per l’artista i vicepresident de l’entitat José A. Ferrer.

L’exposició es completa amb dos antics i singulars cartells de la Setmana Santa de Lleida dels anys 1946 i 1948, del recordat pintor lleidatà Miquel Roig Nadal (Lleida 1943-1990) i soci fundador de l’Agrupació de Pessebristes, cedits a l’entitat per la família de l’artista, amb ocasió del Centenari del seu naixement. Roig Nadal va destacar en la seva prolífica i variada obra artística, també per la seva vessant de cartellista, premiada en repetides ocasions en diversos Concursos de Cartells de la Festa Major de Lleida i de la Fira de Sant Miquel. Els cartells de Setmana Santa ara recuperats i exposats pels pessebristes lleidatans, en són una bona mostra. 

El corresponent a l’any 1946, editat per la Congregació de la Sang, està dedicat a la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant, amb la imatge del Crucificat com a motiu central de la composició. Pel que fa al  cartell de 1948 s’exposa l’original plantejat pel pintor, però que no va arribar a ser publicat. Destaca en aquesta potent composició, la reproducció de la mà esquerra d’un Crist Crucificat, perforada pel clau i clavada a la Creu i com a fons la silueta de la Seu Vella, amb la ciutat de Lleida als seus peus.

Acompanyen els dos cartells, un original i artístic diorama del Sant Enterrament, obra del pessebrista Julian Sánchez.

Exposició de Setmana Santa dels pessebristes lleidatans

L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes ha inaugurat en un senzill acte celebrat en la seva seu social de la capella del Peu del Romeu al carrer Major de Lleida, una exposició de Setmana Santa amb les dues imatges de la “Pietat” de la Confraria de la Pietat de Jaume I, amb ocasió del 35 aniversari de la seva fundació. Destaca la imatge que surt a la Processó del Silenci la nit de Dijous Sant pels carrers del barri antic i la “Pietat petita”, una singular talla de vestir de finals del S. XIX, que cada Divendres Sant les dones de la confraria de l’entitat veïnal, pugen a la Seu Vella en el tradicional Viacrucis.

L’altre element singular de la mostra, és un Calvari seguint la tradició pessebrista, amb figures del germans Castells de finals del S. XX, que el restaurador i vicepresident de l’entitat José A. Ferrer, ha muntat damunt d’una idealització artística del lloc on fou crucificat Jesús, amb la Porta de Damasc de Jerusalem coma fons.

L’exposició es completa amb dos antics cartells de la Setmana Santa de Lleida de l’any 1946 i 1948, del recordat pintor lleidatà Miquel Roig Nadal cedits per la seva família, amb motiu del Centenari del naixement de l’artista. També es podrà contemplar un original diorama del Sant Enterrament, obra del pessebrista Julian Sánchez.

L’acte inaugural ha estat també ocasió per obrir la Sala de diorames Bíblics, 44 en total, obra d’Emili Tordera, traspassat recentment i de la seva esposa Martha Pérez. Una bona part d’aquets singular conjunt artístic, està dedicat a les principals escenes de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist.

L’exposició obrirà totes les tardes fins el Dissabte Sant, de les 6 a les 8’30 de la tarda.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn