Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

21 juny 2012
Categoria/es: General

EL RETAULE GÒTIC DE SANT JOAN, AL MUSEU DE LLEIDA

“Fragments d’un passat. El retaule gòtic de l’església de Sant Joan de Lleida” és l’exposició inaugurada al Museu de Lleida diocesà i comarcal, i que acull sis peces del retaule major de l’antiga església de Sant Joan. Són obra de Pere Garcia Benavarri, un dels principals artistes del gòtic a Lleida i la Franja. Executat entre 1473 i 1482, el retaule va presidir l’església romànica de Sant Joan de la Plaça o del Mercat fins 1678. Després es va anar dispersant.

La directora del Museu de Lleida, Montse Macià, va explicar que aquesta és la primera exposició del cicle Opera dispersa, i que s’havia escollit aquesta obra per ser un exemple paradigmàtic de la dispersió de patrimoni, i pel fet de ser la parròquia de Sant Joan la més important de la Lleida medieval. També ha fet memòria de parroquians il•lustres, ja traspassats: del matrimoni Romà Sol i Mª del Carme Torres, autors de l’únic estudi monogràfic sobre la parròquia, Miquel Roig i Francesc Esteve Perendreu.

L’acte ha comptat amb la presència del director del MNAC, Pepe Serra, que ha advocat per continuar col•laborant amb el Museu de Lleida, i d’altres autoritats i representants institucionals que han fet possible l’exposició, així com Alberto Velasco que és el seu comissari. També hi ha assistit el rector de l’actual parròquia de Sant Joan, Mn. Joan Mora.

L’exposició consta de dels sis compartiments del conservats al MNAC ( Museu Nacional d’Art de Catalunya): Naixement de Sant Joan Baptista, Baptisme de Crist, Decapitació de Sant Joan Baptista, Banquet d’Herodes i Sant Jeroni. També hi ha panells explicatius de la història de l’antiga església de Sant Joan; la vida i l’obra de Pere García Benavarri; el retaule de Sant Joan , la seva dispersió, reconstrucció i restauració. Podrà visitar-se a la sala d’exposicions temporals del Museu de Lleida fins el 21 d’octubre.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn