Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

27 abril 2023
Categoria/es: Bisbat, Catedral

FESTA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT

Amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, s’ha celebrat una eucaristia a les 9h a l’altar de la Moreneta de la Catedral, presidida per Mn. Josep M. Escorihuela, consiliari de la Confraria. A les 11h hi ha hagut missa a l’altar major presidida per Mn. Gerard Soler i s’ha cantat el Virolai.

Centenars de persones han participat avui en la celebració de la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat a Lleida, que ha culminat aquesta tarda amb una missa presidida pel bisbe Salvador i solemnitzada pel Petit Cor de la Catedral sota la direcció del mestre de capella mossèn Joaquim Mesalles, que ha interpretat l’himne ‘Bruna de Montserrat’, amb lletra de Rosa Fabregat Solé i música del mateix Mesalles. En acabar l’Eucaristia s’ha venerat la imatge de la Verge a la seva capella i s’ha cantat la Salve i el Virolai.

Durant tot el dia hi ha hagut ofrenes florals a la Patrona de Catalunya per part de comunitats religioses, centres escolars, entitats i particulars.

 

CAMPANYA PER RESTAURAR L’ALTAR DE LA MORENETA A LA CATEDRAL

Coincidint amb la festa de la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, que se celebra aquest 27 d’abril, la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida ha engegat una campanya, per tal de recaptar aportacions que puguin fer realitat la necessària restauració de l’altar de “La Moreneta” de la Catedral de Lleida. La confraria ha editat un fulletó (que teniu adjunt en format PDF) que serà distribuït als nombrosos fidels i devots que acudeixin a venerar-la al seu cambril de la Catedral, on s’explica el projecte de restauració i es convida a col·laborar-hi amb un donatiu: “Vam pensar que igual que quan es va bastir el retaule ara fa 68 anys, que el cost va ser sufragat mitjançant subscripció popular, calia fer una campanya per involucrar-hi tothom, els confrares, els devots i els lleidatans en general. També a entitats i institucions, que vulguin i puguin col·laborar en aquest projecte”, explica el president de la Confraria, Josep Estruch.

El president dels confrares Josep Maria Estruch explica que després de seixanta-vuit anys de la seva inauguració, el retaule presenta símptomes de deteriorament i requereix una urgent actuació protectora. Estruch, comenta que a totes les persones que vulguin col·laborar amb un donatiu, se’ls farà entrega d’un diploma amb una il·lustració de l’altar de l’artista Félix Montagut. A més, totes les aportacions gaudiran de la corresponent desgravació fiscal. La Confraria ha encomanat el projecte de restauració a l’equip format per José A. Ferrer i Lluís Capdevila, amb taller ubicat al carrer Ballester de Lleida i a poc metres de distància de la Catedral. Aquests restauradors han estat noticia en la passada Setmana Santa per haver dut a terme l’aplaudida restauració del tabernacle de la Soledat de la Sang.

L’altar de “La Moreneta” de la Catedral de Lleida, va ser dissenyat per l’arquitecte Lluís Domènech, qui el projectà sota els cànons de l’arquitectura neoclàssica. Fou inaugurat el 28 de setembre de 1955 i l’any 1959, va ser  embellit per les pintures murals del cambril, realitzades pel pintor Josep Obiols, prestigiós artista noucentista que havia pintat diverses dependències del Monestir de Montserrat, i sufragades també per aportacions dels fidels i devots.  El cambril d’aquest altar acull la talla de la Moreneta, obra del reputat escultor Josep M. Camps i Arnau, beneïda el 27 d’abril de 1949. En paraules del president de la Confraria, “volem compartir aquest projecte amb tots els qui estimem la Patrona de Catalunya i el patrimoni cultural i espiritual de Lleida”.

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn