Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

30 gener 2011
Categoria/es: General

LA MARE DE DÉU DE L’ARCADA JA LLUEIX RESTAURADA A SANT PERE

La festa de la Mare de Déu de l’Arcada compta amb una llarga tradició a la nostra ciutat. Recorda la presència amorosa de la imatge Mare de Déu que, des de temps antics, presidia la Porta de l’Arcada, en el tram de muralla que passava pel carrer Major. Enderrocada la muralla, la imatge tingué diferents emplaçaments, fins que acabada la guerra civil es traslladà a l’església de Sant Pere, lloc on encara es venera actualment. Des de l’any 1959 és patrona del carrer Major i la plaça Paeria, i des de 1962 la seva festa se celebra el darrer diumenge de gener.

Aquesta bella talla de fusta policromada i daurada, gòtica de transició (segles XVI-XVII) i de 74 cm. d’alçada, ha estat restaurada pel Taller de Restauració del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal. I avui el dia de la seva festivitat, s’ha entronitzat de nou mostrant tot el seu esplendor gràcies al magnífic treball realitzat per Mariàngels Torres i Josep Lluís Sarrate.

Igualment l’església de Sant Pere compta des d’avui amb una escultura moderna de Sant Francesc d’Assís. Obra de l’argentí Miguel Angel González, l’escultura en ferro forjat més que mostrar la nuesa del sant vol transmetre la seva ànima, l’alliberament de qualsevol lligam material. Així expressa la transcendència de l’obra inicial de l’ordre dels frares franciscans mostrant al món el missatge evangèlic de la pobresa d’esperit. Precisament aquesta donació és tot un símbol que recorda que aquest indret era inicialment l’església del convent franciscà, nom que encara perdura en la “placeta” de Sant Francesc, un dels punts de connexió més importants entre el Carrer Major i la Banqueta.

Les dues obres estan situades simètricament a banda i banda del presbiteri, en sengles cilindres de vidre i ferro forjat artísticament decorat, subjectats a la paret, obra del manyà Miquel Àngel Torné, de Bell-lloc..

L’eucaristia ha estat concelebrada per Mn. Joan Mora, rector, Mn. Martí Cristòfol, sacerdot de la Unitat Pastoral i antic rector de Sant Pere, i Mn. Santiago Mataix, diaca. El Cor del Carme, dirigit per Rosa Fabregat, ha acompanyat amb els seus cants tota la cerimònia. També hi era present el Pare franciscà Ferran Ferrer, el seu anterior director. Infants de la catequesi del Carme també han participat en l’eucaristia. Mossèn Joan ha centrat l’homilia, tot resseguint les benaurances, en la pobresa d’esperit, reflectida en la humilitat, com una virtut cristiana que cal cultivar en la vida. Jesús la va predicar i la va viure. I el model perfecte de pobresa d’esperit i d’humilitat el tenim en la Mare de Déu, ”l’esclava del Senyor”, que la va aprendre i la va viure.

La celebració s’ha acabat amb el cant exultant dels Goigs a la Mare de Déu de l’Arcada, traduïts al català per Pere Terrado i  i musicats per Mn. Joaquim Mesalles, Mestre de Capella de la Catedral. El cant ha estat dirigit per Antoni Miquel i Lourdes Solà, matrimoni que també té cura de l’església i que han dirigit tot el treball de restauració del temple de Sant Pere. Tot seguit l’Associació de Veïns i Comerciants del carrer Major i plaça Paeria han fet la tradicional ofrena flora a la imatge de la Mare de Déu de l’Arcada, feta en pedra per l’escultor Innocenci Soriano Montagut el 1962, que presideix el mur del temple que mira al carrer Major des d’una fornícula projectada per l’arquitecte Manuel Casas Lamolla.

A continuació tots els assistents han pogut degustar un aperitiu, obsequi de l’Associació de Comerciants, als baixos de Sant Pere, rehabilitats com a Centre Beat Francesc Castelló.

Amb la restauració de la talla de la Mare de Déu de l’Arcada es completa tota la rehabilitació i restauració de l’església de Sant Pere realitzada durant l’any 2010, i inaugurada en una primera fase en la festivitat del seu patró. Situat al centre neuràlgic de la ciutat, l’abundant obra artística del temple, ofereix un conjunt admirable, un veritable reliquiari d’art, fe i devoció.

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn