Unitat Pastoral El Carme - Sant Joan

SANT JOAN ACULL LA JORNADA DELS MIGRANTS I LA PRESENTACIÓ DEL NOU RECTOR

La diòcesi de Lleida ha viscut la 109ª Jornada Mundial del Migrant i del Refugiat convocada pel papa Francesc sota el lema “lliures d’escollir migrar o quedar-s’hi”. La celebració ha tingut lloc a l’església de Sant Joan Baptista amb una eucaristia presidida pel bisbe Salvador que ha concelebrat amb mossèn Adrià Burca, secretari d’atenció pastoral als immigrants; mossèn Xavier Navarro, nou rector de la UP El Carme-Sant Joan, així com els seus fins ara rectors mossèn Jaume Pons i mossèn Joan Ramon Ezquerra; mossèn Carles Sanmartín, rector de la UPA Pilar-Magdalena i mossèn Norberto Sepahoco, sacerdot guineà que hi col·labora; i amb l’assistència del diaca Luis Pérez.

El Cor romanès Miroita i el Cor Jove de la UPA han acompanyat musicalment la cerimònia que ha comptat amb l’assistència de nombrosos representants de col·lectius d’immigrants de diferents països i confessions religioses establertes en algunes parròquies de la ciutat. El Bisbe s’ha referit a aquesta diversitat visualitzada amb les banderoles que flanquejaven els bancs de l’església i la vistosa processó d’ofrenes, indicant que, qualsevol que siguin les motivacions que els haurien portat a prendre la decisió de migrar, el més important és “acomodar els nostres plans als de Déu i orientar la vida cap al Senyor, que un dia va ser immigrant”.

En el comentari d’algunes de les lliçons que ens oferia la Paraula de Déu proclamada, el nostre Prelat ha recordat que “Déu és molt exigent, però no és impossible complir tot allò que ens demana i exhorta: estimar tothom i perdonar sempre”. També s’ha referit al Missatge del papa Francesc per a la Jornada, ressaltant que “la dignitat dels éssers humans no es mesura segons la cultura o bé el lloc de procedència” i que prescindim dels nostres egoismes per poder accedir a la dimensió universal del Senyor que ha posat l’amor com a fonament de la llei. Per això el prelat ha demanat “que siguem capaços d’acollir bé, sense fer cap distinció, de manera que els que arribin se sentin com a casa, en llibertat, i que ens comportem amb solidaritat, caritat i fraternitat com a fills que som del mateix Pare.

En el moment de la plegaria universal el nostre Pastor ha volgut unir-se a la intenció del papa Francesc en el seu recent viatge a Marsella: «Perquè el Mediterrani, que és bressol de civilització i espai d’encontre de moltes realitats, sigui fonament de la pau entre totes les nacions del món». “Per als que emigren des del nord d’Àfrica cap a Europa és molt difícil d’aconseguir, però no impossible”, ha reblat.

Acabada l’Eucaristia, el bisbe Salvador ha presentat el nou rector de la Unitat Pastoral, Mn. Xavier Navarro que, amb la col·laboració de Montse Sánchez com a Animadora de Comunitat, continuarà la tasca pastoral realitzada pels anteriors preveres. Tal com faria després a la parròquia del Carme, el nou rector s’ha adreçat a tots els presents posant-se al servei d’aquestes parròquies, agraint al senyor Bisbe per la confiança donada i expressant que és tot un repte que assumeix amb total disponibilitat i, a la vegada, demanant paciència i comprensió.

D’altra banda, un grup de persones de la parròquia de Sant Joan ha volgut expressar unes paraules d’agraïment a Mn. Jaume i Mn. Joan Ramon pel bon record que han deixat durant els anys al capdavant de la parròquia “la seva fidelitat a l’Evangeli, el seu gran amor a l‘Eucaristia i la seva rectitud de vida que ens han mostrat amb una gran humilitat i que ens ha servit d’exemple per al nostre propi camí personal.” També han recordat Mn. Joan Mora “a qui agraïm la incommensurable labor que va fer” i que, malgrat la tristesa de l’adeu, “estem plens d’esperança amb el nou rector Mossèn Xavier Navarro, a qui rebem amb molta joia i a qui desitgem que es trobi molt a gust a la Unitat Pastoral de El Carme Sant Joan.” Tot seguit, han obsequiat a Mn. Joan Ramon i Mn. Jaume amb un quadre-tapís de la Mare de Déu.

Mn. Adrià Burca ha agraït a tots els qui han obert les portes de les esglésies i dels seus cors. Florentina Budau, representant de la comunitat romanesa catòlica que ha tungut cura de l’orgnització de la Jornada, ha enumerat els grups d’immigrants que col·laboren en diferents parròquies i que havien fet possible la celebració. Una estampa repartida als assistents concretava aquesta informació, juntament amb l’oració del papa Francesc que s’ha llegit al final: “Sustenta’ns amb la força del teu Esperit, per a que puguem manifestar la teva tendresa a cada migrant que poses en el nostre camí i difondre als cors i en cada ambient la cultura de l’encontre i de la cura”. Que així sigui.

Finalment, s’ha servit un berenar i la Jornada ha acabat animosament per part de molts assistents a un encontre que ja compta amb una llarga tradició. Algunes persones encara recordaven la primera celebració a Lleida de la Jornada de l’immigrant, que va tenir lloc el 26 de setembre del 2004 promoguda per Mossèn Joan Mora a la mateixa església de Sant Joan.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn